• Natuurlijke gevaren
  • Technologische risico's
  • Menselijke risico's
  • Gevaarlijke stoffen

CBRNe Menselijke risico's

CBRNE-concepten verwijzen naar bedreigingen of incidenten met chemische, biologische, radiologische, nucleaire en explosieve stoffen. Deze term wordt vaak gebruikt op het gebied van beveiliging en rampenbestrijding. Hier volgt een kort overzicht:

  • Chemicaliën: Verwijzing naar gevaarlijke chemische stoffen die giftig kunnen zijn voor mensen, dieren in het wild of het milieu. Dit kunnen chemische strijdmiddelen zijn zoals sarin-gas of chloor, maar ook industriële chemicaliën.
  • Biologisch: Heeft betrekking op ziekteverwekkers (bacteriën, virussen of andere micro-organismen) en biologische toxinen die ziekte of dood kunnen veroorzaken bij mensen, dieren of planten. Voorbeelden zijn miltvuur, pokken en het ebolavirus.
  • Radiologisch: Verwijst naar de verspreiding van radiologische materialen of ioniserende straling, die het gevolg kan zijn van ongelukken, radiologische verspreidingsmiddelen ("vuile bommen"), of het opzettelijke gebruik van radiologische bronnen om schade te veroorzaken.
  • Nucleair: Omvat incidenten met nucleair materiaal, waaronder kernexplosies waarbij een enorme hoeveelheid energie kan vrijkomen in de vorm van licht, hitte en straling, die enorme schade en risico's op radioactieve besmetting op lange termijn kunnen veroorzaken.
  • Explosieven: Hieronder vallen conventionele explosieven die worden gebruikt in terroristische of oorlogshandelingen. Deze apparaten kunnen variëren in grootte en complexiteit, van granaten tot geavanceerde bommen.

Deze bedreigingen vereisen een speciale voorbereiding en reactie van overheden, ordehandhavers, hulpdiensten en volksgezondheidsorganisaties om de bevolking te beschermen en effectief te reageren in het geval van een incident.


  • De informatie is afkomstig van www.centredecrise.be.
  • De aanbevelingen zijn momenteel gericht op het algemene publiek en zijn nog niet geïntegreerd in een gestructureerd reactieschema voor een bedrijfsscenario.
.
Vulkaanuitbarsting - Indonesië Natuurlijke gevaren

Vulkaanuitbarstingen kunnen allerlei gevolgen hebben, zowel voor de directe omgeving als voor veel verder weg gelegen gebieden. Dit zijn de belangrijkste gevolgen van een vulkaanuitbarsting


  1. Lava: Lava die uit een vulkaan stroomt kan alles op zijn weg vernietigen, gebouwen, bossen en landbouwgrond verbranden en begraven.
  2. Vulkanische as: Uitbarstingen kunnen as over grote gebieden uitspuwen, wat ademhalingsproblemen kan veroorzaken, waterbronnen kan besmetten, machines kan beschadigen en het luchtverkeer kan verstoren.
  3. Volkanische gassen: De gassen die vrijkomen, zoals zwaveldioxide, kunnen de lucht vervuilen, zure regen veroorzaken en de gezondheid van mens en dier aantasten.
  4. Lahars: Dit zijn vulkanische modderstromen die ontstaan door de vermenging van water (bijvoorbeeld van smeltend ijs of hevige regenval) en vulkanisch materiaal. Lahars kunnen zeer verwoestend zijn voor bouwwerken, land en mensenlevens.
  5. Vlammende wolken: Deze pyroclastische stromen zijn mengsels van hete gassen, as en gesteente die met hoge snelheid van de flanken van de vulkaan afdalen en alles op hun pad vernietigen.
  6. Tsunami's: Uitbarstingen onder water of instortingen van vulkaanflanken kunnen tsunami's veroorzaken, die afgelegen kustgebieden bedreigen.
  7. Tijdelijke klimaatverandering: Deeltjes en gassen die in de atmosfeer worden uitgestoten kunnen de zonnestraling verminderen, waardoor de temperatuur op aarde tijdelijk daalt. Zo leidde de uitbarsting van Mount Tambora in 1815 tot het "jaar zonder zomer".
  8. Invloed op de luchtvaart: Vulkaanas kan vliegtuigen tijdens de vlucht beschadigen, wat kan leiden tot sluitingen van het luchtruim en grote verstoringen van het vliegverkeer.
  9. Economische verstoring: Vulkaanuitbarstingen kunnen een aanzienlijke economische impact hebben, met gevolgen voor landbouw en toerisme en hoge kosten voor wederopbouw en hulp aan slachtoffers.
  10. Biodiversiteit en ecosystemen: Ecosystemen kunnen worden verstoord of vernietigd, hoewel vulkaanuitbarstingen op de lange termijn ook nieuwe habitats kunnen creëren en kunnen bijdragen aan de biodiversiteit.
.

De ernst en omvang van deze gevolgen hangen af van de grootte van de uitbarsting, het type vulkaan en de bevolkingsdichtheid van de getroffen gebieden.